Veelgestelde vragen

Werkwijze

Je mag je aanmelden via mail (voorkeur) of telefonisch. 

We plannen dan een intake-gesprek en kijken waar de zorgen en vragen zich situeren. We beslissen samen hoe we verder aan de slag kunnen gaan of dat we eerder gaan kijken voor een verwijzing naar een andere setting of persoon. 

Gesprek annuleren

Indien je niet aanwezig kan zijn op je afspraak, gelieve mij minstens 24 uur op voorhand te verwittigen. Dit mag via mail, telefoon of sms (voorkeur). Op die manier ben ik in de mogelijkheid om dat gereserveerde uur aan iemand van de wachtlijst te geven.

Indien de sessie pas de dag zelf wordt geannuleerd, wordt er 40 euro aangerekend. Enkel bij een ziektebriefje vervalt deze afspraak. 

Terugbetaling

De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling. 

Christelijke Mutualiteit

Solidaris Limburg

Liberale Mutualiteit

Voor meer informatie kan je je wenden naar jouw mutualiteit.

Eerstelijnsaanbod

De netwerken geestelijke gezondheid creëren samen met de eerstelijnszones een vlot toegankelijke zorg voor kwetsbare doelgroepen met milde tot matig ernstige psychische problemen. Deze psychologische hulpverlening richt zich op kinderen, jongeren en volwassenen. Zij kunnen eerstelijnszorg krijgen voor hun algemeen psychisch welbevinden of meer gespecialiseerde zorg bij matig ernstige psychische problemen. Binnen de conventie betaal je voor een consultatie bij een geconventioneerde psycholoog 11 euro per sessie (4 euro bij verhoogde tegemoetkoming) en 2,5 euro voor een groepssessie.

Bij ernstige psychische problemen kan je beroep doen op zelfstandig gevestigde psychologen of orthopedagogen, centra geestelijke gezondheidszorg, mobiele teams, psychiatrische afdelingen in een algemeen ziekenhuis of het psychiatrisch ziekenhuis.

Meer informatie ELP Limburg:riziv.fgov.be en ggzlimburg.be

Beroepsgeheim

Als klinisch orthopedagoog ben ik gebonden aan de wettelijke regels van het beroepsgeheim. Als lid van de vereniging voor orthopedagogen volg ik vanzelfsprekend ook de deontologische code voor klinisch orthopedagogen. 

Beroepsgeheim wil zeggen dat alle informatie die een cliënt me toevertrouwt niet zonder toestemming mag doorgegeven worden aan anderen. Wat u me toevertrouwt als ouder, zal niet automatisch doorstromen naar uw kind. Dit geldt ook andersom: wat uw kind in individuele sessies brengt, zal nooit zonder zijn/haar toestemming of mede-weten aan u worden doorgegeven. Het beroepsgeheim geldt uiteraard ook naar derden. Er stroomt zonder toestemming nooit informatie door aan huisartsen, school, CLB, etc.

Als systeemtherapeut tracht ik zoveel als aangewezen de gesprekken samen te organiseren, zo is er de meeste transparantie.

Dringende hulp nodig?

Contacteer je huisarts of de spoedafdeling. 

Voor volwassenen

Misschien heb je liever een telefonisch contact? Zowel Tele-Onthaal (via het gratis en anoniem telefoonnummer 106) als de Zelfmoordlijn via telefoon op het gratis en anoniem nummer 1813. Beide lijnen zijn 24/7 beschikbaar. Beide organisaties zijn ook via (anonieme) chat bereikbaar.

Voor jongeren

Jongeren kunnen terecht bij Awel (de vroegere kinderen- en jongerentelefoon), telefonisch (via het gratis en anoniem nummer 102) of via chat (elke weekdag tussen 16u en 22u). Ook op Zelfmoord1813 is heel wat hulp voor jongeren te vinden.

Wat is...

Een klinisch orthopedagoog of psycholoog?

Klinische orthopedagogiek is, net zoals de klinisch psychologie, een erkend geestelijk gezondheidszorgberoep.

Beiden hebben een 5-jarige universitaire opleiding gevolgd aan de  faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen. Echter, elk met hun eigen focus. 

Een verdere uitleg kan je onder andere hier vinden.

Een psychotherapeut?

In België is het uitoefenen van de psychotherapie wettelijk beschermd sinds 01/09/2016. Concreet houdt dit in dat vanaf dan enkel nog artsen, klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen, na het volgen van een psychotherapie opleiding,deze titel wettelijk mogen dragen en het beroep mogen uitoefenen.

Zelf ben ik erkend psychotherapeut na het volgen van de vierjarige opleiding 'relatie- en gezinstherapie' bij vzw Rapunzel. 

Systeemtherapie?

Systeemtherapie wordt ook wel gezins- en relatietherapie genoemd.

Het is een vorm van psychotherapie dat kijkt naar relaties tussen mensen. De term ‘systeem’ verwijst naar sociale systemen zoals een gezin, klas, werk of buurt. Mensen beïnvloeden elkaar: gedachten, gevoelens, verwachtingen en gedragingen ontstaan in wisselwerking met anderen uit de omgeving. Dit is een complex gegeven waarbij misverstanden en problemen kunnen ontstaan: partners kunnen ruzie krijgen over tegenstrijdige wensen en verlangens, een kind kan angsten ontwikkelen na een (v)echtscheiding of een gezin worstelt met de psychische problemen of ziekte van een gezinslid.

Tijdens systeemtherapie focust de therapeut zich op de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren, maar ook op de mogelijke invloed van omgevingsfactoren als school, werk, hobby, religie en cultuur. Vaak zien we ook patronen die zich door de generaties heen kunnen herhalen.

Een systeemtherapeut staat niet alleen stil bij problemen, maar heeft ook oog voor de veerkracht van een systeem en stimuleert cliënten bij het zoeken naar eigen oplossingen. Bronnen van steun in de omgeving van de cliënt worden actief gezocht en benut.

De schaal emotionele ontwikkeling?

De schaal emotionele ontwikkeling (SEO) van Anton Dösen werd initieel beschreven voor personen met een verstandelijke beperking. Ondertussen is de schaal van toepassing voor iedereen: kinderen, jongeren en volwassen, met of zonder verstandelijke beperking, met of zonder psychiatrische problematiek. 

De schaal gaat over kunnen versus aankunnen, los van mogelijke diagnoses. We kijken naar probleem-/signaalgedrag en zoeken naar de achterliggende behoefte. 

Naast de basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen, is het emotionele welbevinden erg belangrijk. Mensen hebben het nodig om zich veilig, verbonden, gewaardeerd en competent te voelen en om zelf regie op hun eigen leven te kunnen uitoefenen. Deze behoeften zijn aanwezig vanaf de geboorte en blijven het hele leven van belang.

Wanneer deze behoeften niet ingevuld raken, zien we moeilijk gedrag zoals:

- aanklampen
- sociaal wenselijk gedrag
- strijd om strijd voeren
- depressieve klachten
- automutilatie
- agressie
- regressie
- ...

Zelf vervallen we dan vaak in het denken van:
- hij is gewoon stout
- ze doet het voor de aandacht
- hij kan het goed genoeg, maar wil niet
- hij kent de afspreken, maar weigert
- ...

De kijk vanuit de SEO-bril kan ons een andere kijk geven op dit gedrag en geeft ons handvaten om ermee om te gaan. 

De emotionele ontwikkelingsleeftijd geeft ons meer inzicht op de noden van iemand en is onmisbaar in een multidisciplinaire aanpak. 

Vraag gerust meer informatie indien gewenst!

Heb je een andere vraag?